Inici | www.academia.cat | contacte | Avís Legal | Català · Castellano · English
Ho sentim, aquest contingut no està disponible en l'idioma actual

Personatges

Aproximació a la biografia del
Doctor Rafael Pulido CuchíEl 19 d’octubre de 2002 va morir a Barcelona, la seva ciutat natal, als 90 anys d’edat, el Dr. Rafael Pulido Cuchí, membre de la Societat Catalana d’ORL i Patologia Cervicofacial des de la seva fundació i abans de l’Associació ORL Barcelonesa.

El Dr. Pulido va nàixer el 14 de desembre de 1911. Va ingressar a la Facultat de Medicina de Barcelona l’any 1928 després d’haver-li estat concedida, per concurs de mèrits una Beca de la Fundació Antúnez i una pensió extraordinària per la Fundació Esquerdo.

Als 21 anys, al 1932, va obtenir el Premi Extraordinari de Llicenciatura en Medicina. Els seus resultats acadèmics foren tan brillants que la junta de patrons de la Fundació Antúnez va acordar prorrogar-li i ampliar-li la beca per realitzar en primer lloc, durant 1 any, les assignatures del doctorat en Madrid, y després per que durant un altre any, es trasllades a Londres per treballar amb Sir Harold D. Gillies en el departament de Cirurgia Plàstica i Reconstructora del Queen´s Hospital, i posteriorment a la Facultat de Medicina de Burdeos al Servei d’ORL del Prof. Georges Portmann. Es en aquest període quan inicia l’estudi de diverses llengües estrangeres (anglès, francès, alemany i italià) que amb el temps va arribar a dominar i els estudis de les quals mai va abandonar.

Al 1934, al seu retorn a Espanya, va obtenir per oposició una plaça en el Cos Mèdic de la Marina Civil, el que li va permetre al llarg de la seva vida realitzar nombrosos viatges a Amèrica com Capità Mèdic responsable de la immigració espanyola.

Es va incorporar a la càtedra d’ORL de l’Hospital Clínic amb el Prof. Fernando Casadesús, posició que va compartir amb la plaça de cirurgià de guàrdia del mateix hospital.

Durant la guerra civil va estar destinat com capità mèdic al exèrcit republicà al tren- hospital al front de Caspe i de València, on va desenvolupar el càrrec de Cirurgià en cap.

Finalitzada la guerra l’any 1939, es va reincorporar a les seves tasques de l’Hospital Clínic, on va estar treballant fins l’any 1954. Al 1955 es va traslladar amb la major part dels seus companys de l’Hospital Clínic a l’Hospital de Sant Pere Claver, exercint la responsabilitat de cap de servei d’ORL des de 1972 fins 1995.

Al 1958 va realitzar la seva Tesi Doctoral, sota la direcció del seu gran amic el Prof. Rosendo Poch Viñals. Va obtenir el Premi Extraordinari, expedit a la Facultat de Medicina de Sevilla, en llegir la seva tesi titulada: "Aportación al conocimiento anatómico e histológico de los senos peri-nasales, con algunas sugerencias para la terapéutica quirúrgica de las sinusitis".

El Dr. Pulido va exercir la seva activitat assistencial i docent amb gran dedicació i eficàcia. Ens va deixar nombroses publicacions i treballs sobre temes diversos, des de estudis anatòmics exhaustius sobre embriologia humana i sins paranasals, fins treballs sobre la fisiologia de l’orella interna, tècniques quirúrgiques, etc. Sent considerat com un de los pioners de la cirurgia funcional del càncer de laringe a Espanya.

El seu afany per saber i progressar el va convertir en un assidu de tots els congressos nacionals i europeus de l’especialitat on era habitual veure’l intercanviant els seus coneixements i experiències amb els seus col·legues.

Fou membre de les societats científiques ORL catalana, de la que va arribar a ser president durant els anys 1969 al 1974, espanyola, i francesa des de els seus inicis, contribuint amb els seus treballs i tasca científica al desenvolupament de les mateixes.

Al 1950 fou nomenat acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya; l’any 1975 President d’Honor de la Societat Catalana d’ORL i Patologia Cervicofacial i al 1996 va rebre la medalla d’Or de la Sociedad Española de ORL y Patologia Cérvico-facial per la seva trajectòria científica i actuacions pel desenvolupament de l’especialitat, per la seva col·laboració amb aquesta societat i valorant també la seva trajectòria humana.

Al 1995 va rebre un calorós homenatge per part dels seus companys de l’Hospital de Sant Pere Claver, al que es van unir un gran nombre d‘otorinolaringòlegs catalans i d’altres autonomies.

Des de els anys 60 fins a la seva mort, fou director de la revista Anales ORL Iberoamericanos, a la que va dedicar gran part de la seva vida professional, treballant fins l’últim moment en la realització dels resums en anglès, francès i alemany, dels originals remesos pels diferents autors.

Dra. Mª Victoria Pulido Clarasó

Treballs publicats:

 1. Tesis doctoral: "Aportación al conocimiento anatómico e histológico de senos peri-nasales, con algunas sugerencias para la terapéutica quirúrgica de las sinusitis".
  Acta O.R.L. Ibero-americana, Año 1.958
 2. "Sobre las metástasis ganglionares en las neoplásias laríngeas". 
  Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 6. Año 1.952
 3. "A propósito de un cáncer de epiglotis operado con la técnica de Alonso".
  Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 4. Año 1.952
 4. "Sobre las indicaciones de la cirugía del VII par".
  Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 2. Año 1.953
 5. "Un caso de osteoma gigante de la mastoides".
  (Col. Dr. Clarós) Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 5. Año 1.954
 6. "Tumoración yuxtaamigdalina".
  Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 3. Año 1.955
 7. "Un nuevo caso de imperforación coanal unilateral, operado por vía transpalatina".
  (Col. Dr. Claret) Acta O.R.L. Ibero-americana núm. 6. Año 1.957
 8. "El tratamiento de la adenopatía neoplásica cervical en O.R.L."
  (Col. Dr. Torrents ) Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 3. Año 1.957
 9. "La Prueba vestibular calórica." Acta O.R.L. Ibero-americana Año VIII núm. 5 1957
 10. " Incidencias en el postoperatorio de la laringuectomía".
  Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 4.Año 1.960
 11. "El problema de las estenosis adquiridas de la rinofaringe (presentación de un caso)".
  Acta O.R.L. Ibero-americana núm. 2. Año 1.961
 12. "Rinorrea cerebroespinal postoperatoria"
  Acta O.R.L. Ibero-americana núm. 4. Año 1.961
 13. "Coloquio sobre la patología de la amígdala. Fisiología de las amígdalas palatinas"
  (Col. Dr. Capellà) Revista Española de Oto-neuro-oftalmología y Neuro-cirugía
  Valencia. núm. 2. Año 1.962
 14. "Miringoplástias con piel y vena"
  Acta O.R.L. Iberoamericana, núm. 5.Año 1.962
 15. "Rehabilitación del sordo".
  Acta O.R.L. Ibero-americana núm. 3.Año 1.962
 16. "Nuestra experiencia con injertos libres de periostio tibial en la cirugía de las otorreas". Acta O.R.L. Ibero-americana núm. 2.Año 1.962
 17. "Estenosis laringeas cicatriciales"
  Acta O.R.L. Española , Año XV, Marzo-Abril 1.964, Vol. II
  XII Reunión Sociedad Española O.R.L., Madrid 1.964
 18. "Laringítis cicatriciales experimentales en el cobayo"
  (Col Dr. Capellá). Acta O.R.L. Española, Vol II.Año 1.965
 19. "Ensayo clínico con Laurilsulfato de Tetraciclína en procesos otorrinolaringológicos"
  Acta O.R.L. Ibero-americana, núm. 2. Año 1.968
 20. "Traqueobronquitis seca sofocante en pacientes laringuectomizados"
  Acta O.R.L Ibero-americana 1970; 21 (3):316-324
 21. "Vias de abordaje en la cirugía de las otitis medias crónicas y de sus secuelas". Anales de la Universidad Hispalense . Serie Medicina núm. 5. 1970
 22. "Patología auditiva del ruido". Anales de Medicina (Sección Medicina) Vol. LLVII Octubre 1971 núm.4. Barcelona.
 23. "Cirugía funcional del Cáncer Laríngeo" Dres. Pulido y Berini.II Convención O.R.L.Barcelonesa.1973
 24. "Cáncer de subglotis. Sus características y tratamiento por laringuectomia total".
  Anales O.R.L. Ibero-americanos. 1976
 25. "Osteomas de mastoides" Dres. Clarós P., Pulido MV., Clarós A., Pulido R.
  Anales O.R.L. Ibero-americanos 1978;5((82):279-91
 26. Conferencia del curso Pre-Congreo Mundial de O.R.L. sobre "Tratamiento del Cáncer Laríngeo. Apuntes para la historia del tratamiento del Cáncer de Laringe."
  (Departamento de O.R.L. de la Universidad de Barcelona. Septiembre 1989).
 27. "Policondritis recidivante. Exposición de un caso." Dres. MV Pulido, R. Pulido. Acta O.R.L. Española 1989 Dic;40 suplemento 2:199-202.
 28. "Medio Siglo de Historia de la Sociedad Española de Otorrinolaringología y Patología Cérvico-facial.1999. Capítulo IX. La importancia de los hospitales catalanes en el desarrollo de la O.R.L. Clínico y San Pedro Claver (431-434).

 

 

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Major de Can Caralleu, 1-7 (08017) Barcelona. Tel. 93.203.10.50 FAX 93.203.26.18 - academia@academia.cat