Inici | www.academia.cat | contacte | Avís Legal | Català · Castellano · English
Ho sentim, aquest contingut no està disponible en l'idioma actual

Rinoplastia funcional y sus bases anatomofisiológicas. (1969)

Ponent: Dr. J. M. Montserrat Viladiu

Va representar un tomb fonamental i irreversible en la cirurgia del septe nasal. Es va presentar per primer cop, en un text difós en l'àmbit nacional, una nova concepció de les foses nasals. El nas va deixar de ser tan sols un tub per on l'aire circulava; es converteix en una peça clau de l'aparell respiratori. El text aprofundeix en el nas com a òrgan creador de resistències i en els reflexos que neixen en la seva mucosa.

En l'àmbit quirúrgic beu en la filosofia de M. Cottle; tota correcció nasal té com a finalitat mantenir i restaurar la fisiologia nasal. En síntesi representa substituir el vell concepte de "resecció" de l'espai septal pel de "reconstrucció" del mateix. Conceptes com a "vàlvula nasal", "vàlvula turbinal" i "Cul de sac", entre molts d'altres, van impregnar el món de l'ORL catalana i espanyola. Es van introduir al mateix temps els primers intents de medició de les resistències nasals amb rinomanometria anterior activa amb olives, que proporcionaven un registre força limitat, expressat amb corbes sinusoïdals.

Comentari: Dr. J. R. Montserrat Gili

Ponències (llistat) nacionals amb participació catalana

 

 

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Major de Can Caralleu, 1-7 (08017) Barcelona. Tel. 93.203.10.50 FAX 93.203.26.18 - scorl@academia.cat